BÉT : MOL

Publikálásra került a MOL-csoport 2018-os negyedik negyedéves jelentése és a 2019-es kitekintés

A MOL Nyrt. a mai napon az alábbi dokumentumokat publikálta:
• Prezentáció a 2018. IV. negyedéves valamint éves eredményekről, • Pénzügyi és működési adatok, • Frissített Befektetői prezentáció, • 2018 IV. negyedéves eredmények sajtóközlemény
Az időszak főbb eseményei:

Az újrabeszerzési árakkal becsült „tiszta” EBITDA 2,69 Mrd dollárt ért el 2018-ban, mely 10%-kal magasabb az előző éves szintnél, és jóval meghaladja a felfelé módosított 2,4 Mrd dolláros célt is, míg az egyszerűsített szabad cash flow 1,4 Mrd dolláros szintet ért el. A negyedik negyedéves újrabeszerzési árakkal becsült „tiszta” EBITDA 686 millió dollárt tett ki, ez 16%-os emelkedést jelent az előző év azonos időszakához képest.
Az Upstream szegmens termelése 111 ezer hordó kőolaj egyenértékre emelkedett, a szegmens 25 dollár/hordóra növelte a szabad cash flow termelését az emelkedő szénhidrogénáraknak és a hatékony működésnek köszönhetően.
A Downstream szegmens újrabeszerzési árakkal becsült „tiszta” EBITDA-ja 995 millió dollár lett. A belső hatékonyságjavító intézkedések 110 millió dollár nyereséget hoztak, amely részben ellensúlyozta a makrokörnyezet kedvezőtlen változását.
A Fogyasztói Szolgáltatások szegmens EBITDA-ja újabb rekordszintet, 423 millió dollárt ért el, fenntartva a kétszámjegyű növekedést miközben a nem üzemanyag típusú bevételek árrés növekedése meghaladta az üzemanyag árrés növekedésének szintjét.
2019-es kitekintés: 2,3 Mrd dollár körüli újrabeszerzési árakkal becsült „tiszta” EBITDA a külső környezettel kapcsolatos középtávú várakozásaink alapján, 1,9-2,1 Mrd dollár organikus CAPEX, mely magába foglal 0,8-0,9 Mrd dollárt, amelyet a transzformációs projektekre költünk; az Upstream kitermelés értéke 110 ezer hordó/nap kőolaj egyenérték körül alakulhat; a Downstream szegmensben legalább három stratégiai fontosságú projekt végső beruházási döntését hozzuk majd meg, és további 50 millió dollár hatékonyságjavulás elérését céloztuk meg a DS2022 program keretében.
Hernádi Zsolt, elnök-vezérigazgató elmondta: „2018 ismét kiváló eredményeket hozott, a legmagasabb EBITDA-t értük el az utóbbi 7 év folyamán. Emellett a stratégiai átalakulási folyamat részeként megszületett a poliol projekt végső beruházási döntése. A Kutatás-termelés majdnem egymilliárd dollár készpénzt generált és növelte kitermelését. A Downstream a gyengülő finomítói és petrolkémiai árrések ellenére továbbra is erős eredményeket szállított, valamint figyelemre méltó hatékonyságjavulást ért el. A Fogyasztói Szolgáltatások fenntartotta kétszámjegyű növekedését és számos új, innovatív szolgáltatást vezetett be. Nagyon erős alapjaink vannak – erős mérlegünk, köszönhetően az elmúlt néhány év erős készpénz termelésnek, ellenálló, integrált üzleti modellünk, valamint tehetséges és elkötelezett munkatársaink –, így bizakodással tekintünk a 2019-es évre. 2,3 milliárd dollár EBITDA-t várunk az évben, a külső környezetre vonatkozó középtávú várakozásaink alapján, amely konzervatívabb downstream környezetet és 60 dolláros Brent olajárat
feltételez. Ez pedig elendő lesz ahhoz, hogy fedezze a stratégiai beruházásaink magasabb finanszírozási igényét is.”
További információ, kapcsolat: Tel: +36 1 464 1395 Email: investorrelations@mol.hu